We zitten vol! Alle plekken zijn gevuld. 

Op 1 februari 2024 organiseren Microsoft, SLBdiensten en APS IT-diensten voor het primair en voortgezet onderwijs een event in het kader van het Microsoft Innovatie en Inspiratie Programma (MIIP) bij Microsoft Nederland te Schiphol.

Laat je tijdens deze dag informeren en inspireren over de toepassing van (nieuwe) Microsoft-technologie in het onderwijs. Wat kun je bijvoorbeeld nu al met AI? Wat komt er allemaal nog aan? Hoe bereid je de school daarop voor? En welke maatregelen moet je nemen om data, gebruikers en apparaten ook in de toekomst veilig te houden?

Voor wie?

Dit event is interessant voor schoolleiders, IT’ers en ICT-coördinators in het primair- en voortgezet onderwijs.

Programma

In het programma zijn drie programmastromingen die gedurende de workshoprondes aan bod komen.

👩‍💼 Bestuurlijke sessies

👨‍🏫 Onderwijstechnische sessies

👨‍💻 Technische sessies

Alle workshops met titel en beschrijving vind je onderaan deze pagina. 

Het volledige programma is als volgt.

  • 08:30 - 09:15: Inloop
  • 09:15 - 10:00: Opening en keynote - AI, Hype of Revolutie?

In deze sessie presenteert Xander Kupers (Microsoft) de nieuwe Microsoft AI-tools, zoals Copilot voor Microsoft 365 en Copilot for Edge.

  • 10:10 - 10:50: Workshopronde 1
  • 10:50 - 11:10: Pauze
  • 11:10 - 11:40: Plenaire sessie #1 - Datagedreven onderwijs

Tijdens deze sessie neemt Dieter Möckelmann je mee in de wereld van datagedreven onderwijs.

  • 11:50 - 12:30: Workshopronde 2
  • 12:30 - 13:15: Lunch
  • 13:15 - 13.45 Plenaire sessie #2 - De menselijke factor in digitale veiligheid: hoe bewust en weerbaar ben jij?

Tijdens deze sessie neemt Tony Krijnen (Cloud Solutions Architect bij Microsoft) je mee in de wereld van cyberdreigingen en -oplossingen. Je leert hoe je jezelf en je organisatie kunt beschermen tegen hackers, malware en datalekken. Ook ontdek je hoe je een Zero Trust mindset kunt ontwikkelen, waarbij je niets en niemand online blindelings vertrouwt. Je krijgt praktische tips en tools om je digitale veiligheid te vergroten en je cyberweerbaarheid te versterken.

  • 13:55 - 14:35: Workshopronde 3
  • 14:35 - 14:50: Pauze
  • 14:50 - 15:20: Plenaire sessie #3 - De School van de Toekomst

In deze sessie ga je samen met Bob van den Steenhoven (interim-schoolbestuurder en onderwijsadviseur) op zoek naar de toekomst van het onderwijs. Je verkent de mogelijkheden en uitdagingen van technologie in het onderwijs en hoe je die kunt benutten om je onderwijsambities waar te maken. Wat is de rol van de school van de toekomst in een AI-tijdperk?

  • 15:20 - 16:30: Afsluiting en borrel

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 1 februari 2024
  • Tijdstip: van 9.15 tot 16.30 uur
  • Locatie: kantoor van Microsoft Nederland (Schiphol)
  • Kosten: gratis

Workshops

Ronde 1

  • Algemeen: Leesvoortgang in Teams: een effectief hulpmiddel tegen leesachterstanden

In deze workshop maak je kennis met Leesvoortgang, een gratis hulpmiddel in Microsoft Teams dat leerlingen helpt om hun leesvaardigheid te oefenen en te verbeteren. Je hoort hoe twee leerkrachten de Leesvoortgang inzetten in hun lessen. Natasja Meulenkamp vertelt over haar gebruik van de tool binnen de bovenbouw van het basisonderwijs en Monique Spuesens over hoe ze het inzet tijdens haar lessen Duits in het voortgezet onderwijs.

  • Onderwijskundig: Copilot met commerciële databeveiliging: een AI-gestuurde chat voor het web in je onderwijs

In deze sessie leer je van Marien Zonnenberg hoe je Copilot met commerciële databeveiliging (voorheen Bing Chat Enterprise) kunt gebruiken in je onderwijs. Copilot is een AI-gestuurde chat voor het web die je helpt om snel antwoorden, inzichten en creatieve inspiratie te krijgen voor je werk. Je ontdekt hoe je Copilot kunt inzetten voor verschillende onderwijstaken, zoals het genereren van content, het analyseren van data, het samenvatten van documenten, het leren van nieuwe vaardigheden, het schrijven van code en nog veel meer. Je leert ook hoe je de beveiliging en bescherming van je gegevens kunt waarborgen met Copilot.

  • Technisch: Mogelijkheden van (Azure) Open AI

Tijdens deze sessie gaat Martijn Frank van SLBdiensten in op de verschillen tussen Open AI en Azure Open AI. Ook komt Copilot kort voorbij. Daarnaast vertelt Martijn wat Azure (Open) AI precies kan en wat de dienst kan betekenen voor een bestuur, stafonderdeel, docenten en leerlingen. Hierbij gaat hij ook in op de gevaren en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Ronde 2

  • Bestuurlijk: Haal meer waarde uit je data

Tijdens deze sessie vertelt Pim van Stiphout (Synaxion) hoe je Power BI kunt inzetten om van data relevante informatie te maken. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van de leeropbrengsten binnen je onderwijsinstelling of het ziekteverzuim van de medewerkers. Door gebruik te maken van Power BI krijgen het bestuur, maar ook onderwijsondersteunende en lesgevende collega’s meer inzicht in de organisatie, financiën en onderwijsresultaten. Hierdoor kan er beter en sneller gestuurd worden op kwaliteit en versterking. 

  • Onderwijskundig: Ontdek Dream Space: de plek waar technologie en onderwijs samenkomen

In deze workshop met Yves Deen maak je kennis met Dream Space, een unieke onderwijsruimte die Microsoft Nederland heeft geopend. Hier hebben we samen met klassen uit het PO, BSO/(V)SO en VO workshops waarin kinderen leren programmeren, maar waar bovenal vaardigheden als samenwerken, creativiteit, empathie en kritisch nadenken centraal staan. Ook ondersteunen we leerkrachten bij het implementeren van deze vaardigheden in hun eigen lessen.

  • Technisch: Mogelijkheden van Microsoft Fabric

Microsoft Fabric is een alles-in-één analyseoplossing die betrekking heeft op van alles: van gegevensverplaatsing tot gegevenswetenschap, realtime analytics en business intelligence. Het biedt een uitgebreide suite met services, waaronder data lake, data engineering en gegevensintegratie, allemaal op één plek. Tijdens deze sessie geeft Francesco Fava (Microsoft) een overzicht van de mogelijkheden van Fabric. Let op: deze presentatie is wellicht in het Engels.

Ronde 3

  • Bestuurlijk: De impact van het normenkader op security maatregelen

Het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het Funderend Onderwijs (IBP FO) is bedoeld om schoolbestuurders, schoolleiders en IBP’ers te helpen met het versterken van hun informatiebeveiliging en verbeteren van de bescherming van persoonsgegevens. Welke maatregelen moet je als instelling nemen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen digitale dreigingen? Je hoort het in deze sessie van Tonny Plas (Privacy in school).

  • Onderwijskundig: Veilig lesgeven met de functionaliteiten van MS365

Bij OMO werken 18 scholengroepen met in totaal 34.000 leerlingen elke dag met functionaliteiten van Microsoft 365. Hieronder vallen uiteraard Word, PowerPoint, Excel en Outlook, maar interessanter zijn applicaties als MS Teams met haar leerversnellers, MS Bookings voor het plannen van ouderavonden en MS SharePoint om integraal materiaal te delen. Kijk mee in de omgeving van onder meer docent Emmie van den Hoek en zie hoe je Microsoft365 optimaal kunt inzetten in de klas. 

  • Technisch: Extra beveiliging en toegangsbeheer met MS Entra

De tijd dat gebruikers alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen inloggen is nu wel voorbij. MFA is geen onbekend middel meer. Maar: is MFA nog steeds voldoende? Of gaan we in de toekomst meer eisen stellen aan deze manier van aanmelden? Tijdens deze sessie van Jan Ligtenberg (APS IT-diensten), Maurits Knoppert (APS IT-diensten) en Martijn Frank komen de volgende zaken aan bod: MFA, Passwordless sign, Passkey, Phishing resistant inloggen en PIM.