Op 9 mei 2025 organiseren Microsoft, SLBdiensten en APS IT-diensten voor het primair- en voortgezet onderwijs een event in het kader van het Microsoft Innovatie en Inspiratie Programma (MIIP) bij Microsoft Nederland te Schiphol.

Laat je tijdens deze dag informeren en inspireren over de toepassing van (nieuwe) Microsoft-technologie in het onderwijs. Wat kun je bijvoorbeeld nu al met AI? Wat komt er allemaal nog aan? Hoe bereid je de school daarop voor? En welke maatregelen moet je nemen om data, gebruikers en apparaten ook in de toekomst veilig te houden?

Voor wie?

Dit event is interessant voor schoolleiders, IT’ers en ICT-coördinators in het primair- en voortgezet onderwijs.

Programma

Het volledige programma is als volgt:

  • 09:00 - 09:30: Inloop
  • 9:30 - 9:45: Opening
  • 09:45 - 10:30: Plenaire sessie #1 - What's new in Microsoft?

In deze sessie presenteert Armand Bloem, Manon en Remco (namens Microsoft) het nieuwe leren en werken met AI. Denk aan M365 Copilot Chat, Agents, etc. Met ook een aankondiging van nieuwe Surface updates en hybride AI met Copilot+.

  • 10:30 - 10:45: Pauze
  • 10:45 - 11:30: Break-out sessie ronde 1 (zie opties toegelicht onderaan deze pagina en maak een keuze in het formulier)
  • 11:30 - 12:30: Lunch
  • 12:30 - 13:15: Plenaire sessie #2 - AI in de klas: maak kennis met je nieuwe collega!

Sander van Acht (oprichter van Flooow Learning) neemt je mee in de wondere wereld van AI in het onderwijs. Ontdek hoe kunstmatige intelligentie nu al een waardevolle collega kan zijn voor elke docent. Van lesmateriaal tot een persoonlijke AI-docent: de mogelijkheden zijn eindeloos.
Je ervaart het zelf, vanuit het perspectief van de leerling: laagdrempelig, inspirerend en direct toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk. Met als belofte dat we door een slimme inzet van AI meer ruimte voor menselijk contact krijgen!

  • 13:15 - 13:30: Zaalwissel
  • 13:30 - 14:15: Break-out sessie ronde 2 (zie opties toegelicht onderaan deze pagina en maak een keuze in het formulier)
  • 14:15 - 14:30: Zaalwissel
  • 14:30 - 15:15 Plenaire sessie #3 - Waarom en hoe overstappen op het digitale klaslokaal

Tijdens deze sessie nemen DHS en Work21 je mee in een plan van aanpak voor hoe over te stappen op het digitale klaslokaal.

  • 15:15 - 16:30: Afsluiting en borrel

Praktische informatie

  • Datum: Vrijdag 9 mei 2025
  • Tijdstip: Van 9.30 tot 16.30 uur
  • Locatie: Kantoor van Microsoft Nederland
  • Adres: Evert van de Beekstraat 354, 1118 CZ Schiphol
  • Kosten: Gratis

Break-out sessies

Ronde 1

  • Lesgeven en leren: Leerversnellers in Teams - Marien Zonnenberg

In deze sessie ontdek je hoe je de Leerversnellers Leesvoortgang, Sprekervoortgang en Rekenvoortgang inzet in de klas. Microsoft Teams is veel meer dan alleen een programma voor online lessen en samenwerken. Het kan helpen bij het monitoren van leerresultaten en leerlingen beter te begeleiden. Met de Microsoft Leerversnellers wordt lesgeven makkelijker. Deze tools helpen bij het verbeteren van taal- en rekenvaardigheden en helpen leerlingen bij hun leerproces. 

  • Strategie en beleid: Normenkader IBP - Mark Froger

Tijdens deze sessie gaat Mark Froger dieper in op hoe je de organisatieverandering op gang krijgt voor de implementatie van het Normenkader IBP. Hierbij heeft hij onder meer oog voor hoe je de directie of het bestuur meekrijgt in de sponsorship voor nodige oplossingen. Een ander belangrijk aspect is hoe je de collega's mee krijgt in het naleven van de procedures en het weghalen van de weerstand. Kortom: maak kennis met praktische handvatten, zoals het ADKAR-model, en nog veel meer.

  • Techniek en beheer: Automatiseren met AI (Power Platform/Copilot Studio) - Wing-Kan

In deze sessie neemt Wing-Kan je mee in het automatiseren met AI. Ontdek de kracht van het Power Platform en verhoog de interactie binnen je onderwijsinstelling met AI-gedreven agenten voor leerlingen en medewerkers.

  • Security: Data Security en Purview - Maurits Knoppert

In deze sessie neemt Maurits je mee in hoe je aan de slag kunt gaan met Copilot. Binnen je onderwijsomgeving heb je namelijk te maken met verschillende soorten bestanden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen de juiste personen toegang hebben tot deze bestanden en dat ze niet per ongeluk gedeeld worden met onbevoegde gebruikers. Met de introductie van Copilot is het bovendien van belang om bestanden op de juiste manier te classificeren, zodat Copilot deze rechten kan respecteren. 

Ronde 2

  • Lesgeven en leren: Digitale geletterdheid (Dream Space) - Yves Deen & Maud Pols

Dream Space versterkt het onderwijs met toekomstgerichte lessen over AI, programmeren en technologie. We helpen scholen om digitale geletterdheid een vaste plek in het curriculum te geven. In deze sessie delen we hoe wij scholen ondersteunen bij innovatie. Een inspirerend moment voor schoolleiders, docenten en IT om samen te sparren over AI-vaardigheden en innovatie in het onderwijs!

  • Strategie en beleid: Panelgesprek adoptiestrategie en beleid met betrekking tot AI in het onderwijs

Tijdens deze sessie organiseren we een panelgesprek over de adoptiestrategie en het beleid rondom AI in het onderwijs. Experts en onderwijsprofessionals delen inzichten over kansen, uitdagingen en praktische toepassingen van AI. Hoe zorgen we voor een effectieve en verantwoorde implementatie? Sluit aan bij deze discussie en ontdek wat AI voor je onderwijsinstelling kan betekenen.

  • Techniek en beheer: Samenwerken in de cloud (met Teams Premium) - Martijn Frank & Xander Kupers

De afgelopen jaren wordt Microsoft Teams binnen veel scholen al volop gebruikt. Inmiddels heeft Microsoft diverse nieuwe functies geïntroduceerd die vallen onder Teams Premium. Tijdens deze sessie zullen Martijn Frank en Xander Kupers een aantal van deze functies bespreken. 

  • Security: Ervaringen van een stichting met de Cyber Security Assessment Tool - Frank Wijmans

Tijdens deze sessie gaat Frank Wijmans dieper in op CSAT: een krachtige tool om de cybersecurity van je organisatie te evalueren en verbeteren. Hij bespreekt hoe CSAT helpt bij het identificeren en aanpakken van kwetsbaarheden, inclusief de CoPilot Readiness-assessment. Daarnaast deelt een school haar ervaringen en de voordelen die zij heeft ervaren. Ontdek hoe CSAT je onderwijsinstelling veiliger en beter voorbereid maakt op cyberdreigingen.