Een veilige digitale leer- en werkplek voor jouw school 

Digitaal lesgeven en samenwerken vraagt om veel meer dan een betrouwbaar WiFi-netwerk en een werkend device voor iedereen. Het draait tegenwoordig om hybride onderwijs, met les op afstand. Om gepersonaliseerd leren, met een vakkenpakket dat zich schikt naar de ambities en behoeften van de leerlingen. En om 21ste-eeuwse vaardigheden, waar ook docenten over moeten beschikken. Een stabiele en betrouwbare ICT-infrastructuur vormt de basis waarop onderwijsinstellingen met onderwijsvernieuwing aan de slag kunnen.

IT-Workz helpt jouw school hierbij. Met behulp van ons model, de digitale leer- en werkomgeving (DLWO), werk je, samen met onze onderwijsconsultants, aan de digitale transformatie van jouw school. En komen ontwikkelingen als hybride onderwijs en gepersonaliseerd leren binnen handbereik. 

Aan de slag: hybride leren en lesgeven in de praktijk

Met de lessen van de coronacrisis en de lockdown in het achterhoofd, kunnen we concluderen dat hybride leren (oftewel blended learning) de toekomst vormt. Om dit voor zowel leerlingen als docenten zo optimaal mogelijk te faciliteren, is een DLWO essentieel. Hoe richt je als school het werken met Microsoft 365 en Teams goed in? Of hoe ga je om met digitaal toetsen en garandeer je een veilige werkomgeving? Hieronder delen we de belangrijkste informatie over digitaal leren en samenwerken binnen het onderwijs. 

shauna-plompen-portret"Het is niet alleen de camera aanzetten en je verhaal vertellen als docent, maar echt werkvormen inzetten, interactie creëren en studenten erbij houden en motiveren."

- Shauna Plompen,
docent & expert bij Breens.nl

sfeerbeeld-artikel-blended-learning

1. Nieuwsbericht: "Verweven van online, klaslokaal en beroepspraktijk biedt kansen"

De huidige coronacrisis biedt een kans om te komen tot een vorm van blended learning in het mbo, waarbij online, klaslokaal en beroepspraktijk verweven zijn. In dit interview met docent en Breens-expert Shauna Plompen wordt vooruitgekeken naar de toekomst: "Je kijkt naar het onderwijs dat je wilt aanbieden – de kennis, de vaardigheden, de beroepshouding – en kijkt vervolgens hoe en op welke manier je dat (expliciet) aan wilt bieden.

Bekijk het artikel hier:

Lees blog

2. Onze visie: dit is digitale werkplek voor het onderwijs

Wat zijn de onderdelen van een DLWO? En hoe kun je hier je onderwijsorganisatie zo goed mogelijk op inrichten? Om op deze vragen antwoord te geven hebben onze onderwijsconsultants een model ontwikkeld. Tijdens de webinar "aan de slag met de digitale werkplek voor jouw school" zijn we hierop dieper ingegaan op de verschillende onderdelen. Wij geloven in een platform waar leerlingen, docenten én medewerkers van een school op een eenvoudige en prettige manier kunnen leren en (samen)werken. Hieronder alvast een eerste indruk en een aantal belangrijke uitgangspunten: 

teaser-dlwo

  • Aansluiting bij belangrijke ontwikkelingen in het onderwijs
    Een digitale leer en werkomgeving speelt in op belangrijke ontwikkelingen als hybride onderwijs, gepersonaliseerd leren en 21e eeuwse vaardigheden en helpt jouw school om deze te implementeren. 

  • Digitalisering is meer dan alleen techniek
    Heeft jouw school bijvoorbeeld al nagedacht over het ICT beleid? En hoe ga je om met toetsing op afstand? Dit zijn belangrijke vragen die vragen om een antwoord.
    Onze DLWO bestaat daarom uit drie categorieën:
    Primair onderwijsproces, ICT en Analytics & Processen. 

  • Geschikt voor de diverse doelgroepen binnen de school-omgeving: 
    Digitaal leren en (samen)werken heeft een andere betekenis voor bijvoorbeeld docenten dan voor leerlingen. Wensen op gebied van applicaties, toegang tot systemen en werkwijzen verschillen enorm. Het is belangrijk om hier vanaf het begin in een ICT-project rekening mee te houden. 

  • Sluit aan bij de hulpvragen van de school: 
    Is jouw school net gestart met het werken in Teams en Microsoft 365? Of zijn jullie al verder in de digitale transformatie? De diverse onderdelen van de DLWO houden rekening met de hulpvragen van scholen op gebied van digitalisering. Samen met onderwijsconsultants kijken we naar de onderdelen die passen bij de situatie van de school. 

  • Een visie op het (digitale) klaslokaal met ETF
    Met hulp van het Education Transformation Framework (ETF) van Microsoft zorg je ervoor dat de onderdelen en techniek uit de nieuwe DLWO aansluiten op de onderwijsvisie van de school. Zowel het ETF als de DLWO van IT-Workz zijn gebaseerd op de mogelijkheden van Microsoft 365 voor onderwijs. 

Benieuwd naar het complete verhaal? Klik dan op onderstaande button en download de whitepaper: 

Download whitepaper

 

Praktijkverhaal: Scholengroep Leonardo Da Vinci zet volgende stap in digitaal onderwijs 

logo ldv

Van een crisisbestendige naar een toekomstbestendige aanpak: sinds de intelligente lockdown is de digitale transformatie binnen Stichting Scholengroep Da Vinci Leiden een flink aantal versnellingen doorgeschakeld. Sander van Tongeren, Hoofd ICT van de scholengroep, ziet voor toepassingen als Teams een blijvende rol weggelegd binnen zijn onderwijsstichting.

"Leren zal steeds meer gepersonaliseerd plaatsvinden, daar kunnen programma’s als Microsoft Teams uitstekend een belangrijke en ondersteunende rol binnen bekleden. We hebben nu als school een goedgevulde gereedschapskist. Nu is het zaak dat we ook beleid gaan ontwikkelen rondom deze tools en toepassingen.

- Sander van Tongeren, Hoofd ICT Stichting Scholengroep Leonardo Da Vinci.  

Bekijk de praktijkcase van het Scholengroep Leonardo Da Vinci en ontdek hoe jouw school de volgende stap kan zetten met digitaal onderwijs.  

Bekijk de case

3. Speciaal voor bestuurders: whitepaper Digitale wendbaarheid in de praktijk

Ben je als onderwijsbestuurder bezig met innovatie en digitalisering? Dan is de whitepaper 'Doordacht digitaliseren en transformeren in de praktijk' een echte must-read. Krijg grip de diverse processen die komen kijken bij digitaal transformeren en leer hoe je stakeholders meekrijgt in dit project. Ook delen mede-bestuurders hun ervaringen en ontdek je andere cases uit de onderwijspraktijk. Download de nieuwe whitepaper hieronder:

Download whitepaper

preview-whitepaper-digitale-wendbaarheid